Jedlo s názvom gyros je grécko-tureckého pôvodu. Podľa wikipedie sa originálne jedlo nazýva kebab, pochádza z Turecka a gyros je jeho grécky variant. Medzi gyrosom a kebabom sú určité rozdiely v príprave a zložení, osobne ich ale presne nepoznám a tieto názvy často zamieňam. U nás doma sa udomácnil názov gyros a ponúkam tu náš recept na jeho prípravu.
Ingrediencie:
- mäso - kuracie, hovädzie, jahňacie, prípadne iné :)
- arabský chlieb alebo žemla
- gyros korenie
- majoránka
- korenie na mleté mäso alebo niečo podobné
- sladká červená paprika (korenie)
- čierne korenie
- biely jogurt
- cesnak
- citrón
- kapusta
Základom tohto pokrmu je mäso, čiže to nie je jedlo vhodné pre vegetariánov, podobne ako väčšina mojich jedál. Najčastejšie používame kuracie mäso, ale gyros resp. kebab sa často pripravuje aj z jahňacieho mäsa. Dá sa použiť aj hovädzie alebo iné mäso. Pre gyros stánky je typický vertikálny gril, na ktorom sa mäso točí a zručný kuchár ho postupne dookola odkrajuje. Tým je mäso zároveň prepečené aj trošku chrumkavé. Nie každý však vlastní tento gril vo svojej kuchyni. Podobný efekt sa dá ale docieliť aj nakrájaním mäsa na malé pásiky a opečením na panvici. Na panvicu najskôr dáme olej, pridáme nakrájané mäso a okoreníme. Ja používam gyros korenie, korenie na mleté mäso, trochu majoránky a sladkej červenej papriky, podľa chuti soľ. Soľ býva súčasťou iných korenín, takže ju niekedy ani netreba pridávať. Mäso pečieme na miernom ohni, či je hotové zisťujeme jednak vizuálne, ako aj degustáciou :)
Na prípravu dresingu použijeme biely jogurt (prípadne kyslú smotanu). Pridáme do neho roztlačený jeden strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, majoránku a pár kvapiek citrónu. Všetko dobre zamiešame a dáme do chladničky.
Gyros podávame buď v arabskom chlebe alebo klasickej žemli. Najskôr natrieme vrstvu dresingu, pridáme mäso a na drobno nakrájanú kapustu. Dá sa pridať aj ďalšia zelenina, ako napríklad cibuľa či paradajky. Ak je dresing príliš chutný, môžeme pridať ešte jednu vrstvu dresingu navrch ;) Gyros môžeme podávať aj s hranolkami. Ak nič iné nemáme, tak sa dá mäso zjesť aj s chlebom :) Prajem vám dobrú chuť! :)
Na našej ceste po Turecku sme pôvodne chceli navštíviť aj mesto Adana, ktoré je známe ako rodisko kebabu. Pre krátkosť času a veľkú rozlohu Turecka sa nám to žiaľ nepodarilo. Aj tak sme si ale mysleli, že v Turecku budú gyros predávať na každom kroku. V Európe sú typické gyros stánky s vertikálnymi grilmi, na ktorých sa točí mäso a sú prevádzkované Turkami. V Turecku takýchto stánkov ale takmer nieto, snáď len na turisticky exponovaných miestach. Ochutnali sme ale viac druhov kebabu, čo bolo mäso pripravované na horúcich uhlíkoch. Sálavé teplo z pahreby mäso opieklo a dym mu pridal nezameniteľnú arómu a chuť. Tento spôsob prípravy je ale skôr vhodný na outdoorové opekačky ako do interiérovej kuchyne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára